Nexans’ innovatieve luchtlijntechnologie helpt Braziliaanse grote steden met elektriciteitstransport

Nexans, wereldwijd expert in de kabelindustrie, heeft samen met Light, het elektriciteitsbedrijf van Rio de Janeiro, de innovatieve Lo-SagTM-luchtlijn ontwikkeld om Brazilië te helpen bij het oplossen van het cruciale probleem om steeds meer elektriciteit te kunnen leveren aan zijn grootstedelijke centra*. De bouw van nieuwe luchtlijnen is er gebonden aan strenge beperkingen en er moet rekening gehouden worden met voldoende afstand tot gebouwen en natuurlijke obstakels.

De Lo-SagTM-luchtlijn met een kern van koolstofvezel en bijna geen doorhang, biedt een capaciteit die bijna twee maal hoger is dan de klassieke luchtlijnen met stalen kern

Een ontwikkelingsprogramma van vijf jaar in samenwerking met Nexans-technologiecentra in Frankrijk en België heeft geresulteerd in een innovatieve luchtlijn. Deze bestaat uit een hittebestendige aluminium kabel rond een kern van koolstofvezelcomposiet. Een composietkern is bij eenzelfde diameter veel lichter en 50% sterker dan een klassieke ACSR-kabel (Aluminium Conductor Steel Reinforced) met een stalen kern. Nog belangrijker: de warmte-uitzettingscoëfficiënt van een composietkern is ongeveer 10 keer lager dan die van een stalen kern, zodat de kabel minder uitzet (en dus ook minder doorhangt) bij verwarming door de hoge stromen in de geleider. Hierdoor blijven de cruciale veiligheidsafstanden tussen de geleider en de grond gehandhaafd, zelfs bij hoge bedrijfstemperaturen.
Dankzij deze eigenschappen kan het elektriciteitsbedrijf de nieuwe luchtlijnen veel intensiever gebruiken. Daar waar een conventionele luchtlijn de veiligheidsgrens 90°C bedraagt, kunnen Lo-SagTM-kabels twee keer zo veel stroom verwerken. Dit maakt Lo-SagTM perfect geschikt voor het upgraden van bestaande routes naar hogere spanning, waarbij de bestaande kabelroutes en -masten met minimale aanpassingen kunnen worden gebruikt: een vermindering van zowel de projectdoorlooptijd als de kosten

Het Lo-SagTM-systeem is nu zes maanden in gebruik, met een installatie op de 138 kV transmissielijn van Light die Cascadura verbindt met São Jose in het district Pavuna, een van de gebieden met een uitgesproken elektriciteitstekort.

In deze eerste installatie voor Light heeft Lo-SagTM de transmissiecapaciteit met 72,5% verhoogd,” aldus Sidnei Ueda, Overhead Lines Engineering Manager bij Nexans. “Het is een echt internationaal Nexans-project: de composietkern wordt geproduceerd in Frankrijk, het hittebestendige aluminium is afkomstig uit Brazilië en de luchtlijn werd in België bij Nexans Benelux in Dour geassembleerd. Lo-SagTM heeft een levensduur van minimaal 40 jaar, wat evenveel of zelfs iets meer is dan de levensduur van een conventionele kabel. ”

Hoewel Lo-SagTM is ontwikkeld op basis van de specifieke behoeften van het Braziliaanse transmissienetwerk, meer bepaald voor de verhoging van de capaciteit, is het concept ook uitermate geschikt voor andere markten wereldwijd. Lo-SagTM biedt ook belangrijke voordelen bij de bouw van nieuwe transmissielijnen, vooral over lange afstanden, bijvoorbeeld bij overbruggingen van meer dan 1 km voor het oversteken van rivieren. De elektriciteitsmasten mogen tot 30% lager zijn.

* De grote steden in Brazilië hebben een cruciale behoefte aan meer elektriciteit door de economische groei. Zeker nu het land de komende jaren een aantal grote internationale sportevenementen gaat organiseren. De installatie van nieuwe luchtlijnen in dichtbevolkte gebieden stuit echter op diverse problemen: de kosten van land en apparatuur en de tijd die het kost om de vereiste vergunningen en doorgangsrechten te verkrijgen. Nexans en Light hebben zich daarom gericht op een alternatieve aanpak, waardoor het nu mogelijk is bestaande luchtlijnen te upgraden zodat deze de vereiste extra hoeveelheid elektriciteit kunnen verwerken.

Over Nexans
Met energie aan de basis van haar ontwikkeling biedt Nexans, wereldwijd expert in de kabelindustrie, een uitgebreid gamma kabels en kabeloplossingen. De Groep is een wereldspeler in de energietransmissie en -distributie, de industrie en de bouw. De oplossingen van Nexans dienen tal van marktsegmenten: van energie- en telecomnetwerken, over energiebronnen (zonne- & windenergie, petrochemie) en mijnbouw, tot de transportsector (scheepsbouw, lucht- en ruimtevaart, spoorwegen, de automobielsector en automatisering).

Als verantwoord industrieel bedrijf integreert Nexans duurzame ontwikkeling in haar wereldwijde en operationele strategie. Zij verbetert voortdurend producten, oplossingen en diensten, stimuleert de ontwikkeling, betrokkenheid en klantgerichtheid van haar medewerkers en introduceert veilige industriële processen met beperkte milieubelasting. Dergelijke initiatieven plaatsen Nexans in het middelpunt van een duurzame toekomst.
Met een industriële aanwezigheid in 40 landen en commerciële activiteiten wereldwijd biedt Nexans werk aan 25.000 mensen en realiseerde in 2011 een omzet van 7 miljard euro. Nexans is genoteerd op de beurs van NYSE Euronext in Parijs, compartiment A.

Geef een reactie