Smart City Expo 2015 brengt 500 steden samen

Smart City Expo World CongressDe 2015 editie van het Smart City Expo World Congres (SCEWC) schrijft geschiedenis. Dit jaar komt een record aantal bezoeker uit 500 steden samen met 450 exposanten en ruim 400 sprekers. Tijdens dit 3 dagen event hier in de Fira van Barcelona komen een aantal top experts in Urban Development en een behoorlijk aantal steden, die met de transitie naar een duurzamere samenleving vooraan lopen, samen.

Er worden projecten gepresenteerd uit Adelaid, Istanboel, Hamburg, Helsinki, Jeruzalem, Kyoto, New York, Parijs, Singapore, tel Aviv en Wenen die allen bezig zijn met de transfomatie naar een ‘Smart City van de toekomst’ op gebieden als mobiliteit, technologie, energie efficiëntie, het milieu, demografisch management, stadsplanning en de kenniseconomie.

Onder de 450 exposanten zijn multinationals zoals IBM, Google, Fiware, Siemens, Telefónica en Thyssen-Krup als ook 70 startup’s aanwezig. Er zijn oplossingen te zien waarmee zij de grote uitdaging van verduurzaming willen aangaan. Zoals Ramón Roca, voorzitter van , het zei: de exponentiële sprong voorwaarts gemaakt door de 2015 SCEWC onderschrijft het werk dat we al die jaren hebben gedaan en versterkt de positie van het evenement als de internationale top op het gebied van stedelijke innovaties en oplossingen“. Tot zo ver kort weergegeven de door SCEWC verstrekte data.

Samenvattend

Op deze editie van de SCEWC was ook veel plaats gereserveerd voor trein toepassingen en vernieuwingen. Ook Bombardier (ja die van het Nederlandse debacle met de hogesnelheidslijn naar Parijs) was hier vertegenwoordigd. Zin en doel van dit deel van de standhouders ontloopt ondergetekende wat omdat dit immer buitenstedelijke transportsystemen betreft en niet de specifieke oplossingen laat zien die innovatief en oplossend zijn voor de vraagstukken waar een stedelijke gebied zich voor gesteld ziet. Eerder meer van het zelfde in een mooi jasje met een digitaal display. Dit was ook merkbaar aan de bezoekers en de drukte op deze stand of beter het ontbreken ervan.

Ook de lezingen die gedurende de drie dagen in 8 verschillende ruimte gegeven werden waren soms op het slaapverwekkende af. Veel van het zelfde. Her verpakt oud nieuws in nieuwe slides. Weinig spectaculair. Voor baanbrekende nieuwe technologieën en innovaties, het echte ei van collumbus, hoefde je dit jaar niet hier te zijn.
Zo ook bij veel van de startup’s. Hier ook veel van het zelfde met veelal verschillende software oplossingen die primair de zelfde problemen -of moet ik uitdagingen zeggen- aanspreken en zeggen op te lossen.

Voor het echte nieuwe moet je goed oppassen. Verscholen tussen het kaf tref je hier en daar juweeltjes aan. Vaak wel unica waarvoor je dan wel de doelgroep moet zijn. Verder waren er een boel parkeer oplossingen (parkeerplek signalering en verkeersstroom sturing middels borden en App’s) en bijvoorbeeld meerdere city management systemen in diverse maten en kleuren. Voor dit laatste zijn natuurlijk gemeenten de doelgroep. Dan is het wel jammer dat de Nederlandse gemeenten de grote afwezigen waren.

Misschien komt dit omdat dit jaar in drie en vanaf volgend jaar in vier verschillende steden een Smart city Expo georganiseerd wordt. Je kan als bedrijf/standhouder natuurlijk niet overal aanwezig zijn.

De claim van de SCEWC: Discover the worldwide leading event for the smart city industry” wordt daardoor maar beperkt waargemaakt.

Data volgende Smart City Expo event’s

  • Het 4e LATAM event wordt van 16 t/m 18 februari 2016 onder de titel “Smart City Expo Puebla 2016” gehouden in Puebla City,
  • Istanboel is voor het eerst van 25 t/m 27 april 2016 gast stad voor het “Smart City Expo Instanboel”
  • Van 1 juni t/m 3 juni 2016 wordt voor de derde maal het Kyoto Smart City Expo event gehouden.
  • En voor de zesde keer het Smart City Expo World Congres 2016 (SCEWC), opnieuw in Barcelona wordt gehouden van 15 t/m 17 november 2016

Geef een reactie