Zijn in 2025 de energie leveranciers overbodig?

PanalWizard logoIn een onderzoek van PanelWizard onder duizend Nederlanders geeft bijna één op de vijf Nederlanders (18%) aan dat zij denken over tien jaar zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Eneco. Er is enig verschil tussen de provincies Zo denkt 23% van provincie Overijssel positief en verwacht in 2025 zelfvoorzienend tegenover 13% van de inwoners uit Noord Holland.

Belangrijke rol voor smarthome technologie

Nederlanders denken dat de opkomst van smarthome technologie een belangrijke rol speelt bij het zelf opwekken van energie en het efficiënt verbruiken hiervan: 35 procent geeft aan dat smarthome technologie daarbij kan helpen. Bijvoorbeeld een elektrische auto die optimaal gebruik maakt van de vraag en het aanbod van energie. Nog eens 70 procent is van mening dat zij slimmer met energie kunnen omgaan door gebruik van smarthome technologie.

Veranderende rol energieleveranciers

‘Op dit moment is maar een klein percentage van de Nederlandse huishoudens zelfvoorzienend op het gebied van energie’, vertelt Erik van Engelen, Directeur Consumenten bij Eneco. ‘Wij verwachten dat dit percentage de komende tien jaar stijgt. Daardoor verandert onze rol drastisch. Eneco zit midden in de transitie naar een bedrijf dat de klant diensten biedt om zelf energie op te wekken en energieverbruik te verminderen. Met de intelligente thermostaat Toon, die ook voor klanten zonder energiecontract met Eneco beschikbaar is, geven we een impuls aan de groei van domotica. Toon wordt de centrale cockpit die apparaten in huis aanstuurt: pas opladen of aanzetten als de zon schijnt of de stroomprijs laag is. Ook de rol van Toon in het huishouden neemt toe, onder andere door een koppeling met rookmelders, slimme stekkers en Philips Hue lampen’.

Geef een reactie