katastrofe voor Smartcities.nl

Digitalnext's hard crashEind juni 2013 is de BV waar Smartcities.nl onder viel failliet gegaan. Met dank aan de curator is in zijn opdracht de (inhoud van de) server verwijderd door de hosting partij. Hierdoor werd Smartcities vernietigd. Als gevolg hiervan is de content tussen 31-10-2011 en 23-07-2013 verdwenen.
Rond 05-10-2014 is het onze programmeurs gelukt om een ontwikkel versie, die voor 95% klaar was te herstellen uit een terug gevonden backup.

In de jaren vanaf juni 2012 is er veel werk gestoken het schrijven van artikelen na aanleiding van belangrijke nieuwsevents. Door de bovenstaande actie zijn ook veel interviews verloren gegaan. We zijn weer begonnen om de schade te herstellen door met behulp van deze 2 jaar oude versie de website te herbouwen. De komende tijd zullen we weer gaan werken aan nieuwe content.

Met dank aan

November 2013 heeft Multiplex Publishing onderhandeld met de curator. Het resultaat was dat wij 31 domeinen overnamen. Gebruikelijk is het dat daar de content bijhoort. De sites gingen weer live, dus alles leek goed. 10 mei 2014 gingen alle site op zwart en bleek de hosting partij, zonder enige aankondiging via Email, post of telefoon, en met instemming van de curator de hele server verwijderd te hebben.

Je kunt dus wel stellen dat onze toenmalige hosting partij actief heeft meegewerkt aan de vernietiging van onze content. Ondank een extensieve communicatie en dringende verzoeken om de content veilig te stellen, hebben zij actief, met opzet en tegen beter weten in, de server met jaren werk verwijderd.

Er is twee maanden per mail maar ook via telefoon gesmeekt om de laatste backup niet te verwijderen. Zelfs hebben we aangeboden om opslagruimte op een server te betalen om deze backup te bewaren zodat wij de tijd kregen om iets te regelen, desnoods via de rechter. Zij hebben hieraan niet willen meewerken. Op 22 juni is de backup definitief verwijderd.

Zo zie je maar, zelfs een hosting partij die je betaald om voor jou backups te maken en beheren, blijkt niet betrouwbaar te zijn.

De les

De wijze les uit dit alles? Maak backup op een extern medium. Wij werken met een site die gebruik maakt van WordPress. Er zijn plugin’s beschikbaar waarmee je automatisch een backup kunt maken naar bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive.

Niet wachten, maar vandaag nog doen. Hierdoor ben je er in ieder geval van verzekerd dat als er iets gebeurt met je hosting bedrijf, je een werkbare backup hebt van je website en dat je binnen een paar uur die weer op een andere server kunt krijgen.