Draka glasvezelnetwerk voor FttH en milieubeheer in Zwitserse agrarische gemeenschap

Glasvezel-breedbandnetwerk voor inwoners van Hünenberg ook ingezet voor besturing van één van de grootste biogasinstallaties in Europa; Zwitsers dorp wordt voorbeeld van hergebruik van energie.

Draka, onderdeel van de Prysmian Group, een der belangrijkste leveranciers van energie- en telecomkabels en –systemen ter wereld, heeft bekendgemaakt dat zijn Zwitserse partner Drahtext AG de eerste fase van de aanleg van een futuristisch glasvezelnetwerk heeft voltooid. Het netwerk wordt in een agrarische omgeving (Hünenberg in Zug, Zwitserland) gebruikt voor FttH (glasvezel tot in huis) en tegelijkertijd voor de signaaloverdracht t.b.v. een infrastructureel milieu­beheerproject.

In het prestigieuze project voor duurzame energie zorgen de Draka glasvezel­verbindingen niet alleen voor breedband-signaaloverdracht (radio, televisie, telefoon, internet) naar de woningen van de ingezetenen, de infrastructuur wordt tevens benut voor (een belangrijk deel van) de stroomvoorziening en –besturing van de gemeente.

De plaatselijke biogasfabriek, een van de grootste in zijn soort in Europa, levert 15% van de totale energiebehoeften van Hünenberg. De gasturbines van de installatie worden aangedreven door biogas en leveren het dorp bijna 600 kW energie (300 kW elektrisch en 300 kW thermisch).

Dit project is door de gemeenschap zelf bekostigd en glasvezelverbindingen spelen daarbij een hoofdrol,” legt Roland Kurmann, topman van Drahtex, uit. “Het is een coöperatieve onderneming, waarin de plaatselijke aandeelhouders participeren en bereid waren samen te investeren in een toekomst, waarin milieusparende energie­winning van essentiële betekenis is.

Met zijn 9000 inwoners, verspreid over 18,5 km2, is Hünenberg een typisch agrarische gemeente. De Draka JetNetXS aanlegtechniek van kabels blazen werd gebruikt om de ondergrondse glasvezelkabels naast het biogasnetwerk aan te leggen over een totale lengte van 4,5 km. Het overbruggen van dergelijke afstanden met de geavanceerde blaastechniek (100 m per seconde) heeft Draka geperfectioneerd en versnelt de aanleg, terwijl de overlast door opbrekingen minimaal blijft. Bovendien kan het netwerk snel en zonder problemen uitgebreid worden, als de capaciteit van de fabriek toeneemt. Door de buizen kunnen in een later stadium zo nodig nog meer glasvezels geblazen worden. De in één maal te overbruggen afstand is 5 km.

De fabriek is volledig geautomatiseerd en kan ook op afstand bediend worden. Alle processen kunnen bewaakt en bestuurd worden. De glasvezelverbindingen zorgen voor de benodigde connectiviteit.

Het biogas wordt gewonnen uit de door de boeren aangeleverde mest en uit andere organische (afval)stoffen. zoals gras, stro, kaf, planten- en voedselresten (uit de industrie, restaurants en huishoudens).

De mest wordt via een ondergronds leidingstelsel door de boeren direct naar de opslagtanks van de biogasfabriek gepompt Na de winning van het gas wordt het restant, een geurloze vloeistof, ook weer via leidingen naar de boerderijen terug­gepompt. De vloeistof bevat gefermenteerde reststoffen die als (reukloze) bemesting voor het land gebruikt kunnen worden.

Ook in Zwitserland is het gebruik van meststoffen aan strenge regels gebonden. Daarin zijn niet alleen de hoeveelheid en chemische samenstelling van de stoffen vastgelegd, maar ook de voedingsbalans van de bodem, gerelateerd aan de oppervlakte, het aantal dieren, het voedsel van de dieren enz. Doordat de terug­ontvangen vloeistof voortdurend automatisch geanalyseerd wordt, kunnen het volume en de samenstelling direct berekend en aangepast worden.

Drahtex AG
gevestigd in Wallisellen (Zwitserland), is gespecialiseerd in het adviseren, ontwerpen, leveren en aanleggen van kabelsystemen en toebehoren. Het gaat daarbij om koper- en glasvezel-kabelsystemen voor laagspanning, tele- en datacommunicatie (waaronder beveiliging), en om FttH en FttB (glasvezel tot in huis, glasvezel tot in de straat).

De Prysmian Group
Draka is een merk in de telecomproductendivisie van de Prysmian Groep. De Prysmian Groep is een toonaangevende ontwikkelaar en producent van kabels en bijbehorende componenten voor energie­distributie- en telecommunicatie-oplossingen. De onderneming (Prysmian+Draka) had in 2010 een (pro-forma) omzet van US$ 7 miljard, is aanwezig in 50 landen, bezit 98 fabrieken en heeft 22.000 medewerkers.

De Groep neemt een belangrijke plaats in op de high-tech-markten en levert de breedste reeks kabelgerelateerde producten, diensten, technologieën en kennis, die momenteel in de wereld voorhanden is. In de sector energie is de Prysmian Groep actief bij ondergrondse en onderzeese energiekabels en -systemen, voorts bij speciale kabels voor toepassingen in vele verschillende industriële sectoren en media, alsook de productie van laagspanningskabels voor de bouw en infrastructuur. In de telecomsector fabriceert de Groep kabels en toebehoren voor spraak-, video- en datatransmissie door de productie van glasvezels, glasvezelkabels en connectiviteits­componenten. Prysmian is genoteerd op de effectenbeurs van Milaan in de Blue Chip-index.

Geef een reactie